sustainable neighbourhood copenhagen
sustainable neighbourhood copenhagen
sustainable neighbourhood copenhagen
sustainable neighbourhood copenhagen
sustainable neighbourhood copenhagen
sustainable neighbourhood copenhagen
sustainable neighbourhood copenhagen
sustainable neighbourhood copenhagen
sustainable neighbourhood copenhagen

Stejlepladsen

The urban plan for Stejlepladsen supports a strong contextual relationship with the neighbouring self-grown district Fiskerihavnen in terms of scale and diversity.

The streets are the primary activity spaces, enhanced by car free streets, pocket plazas and common facilities to bridge the gap between the present and future residents. Furthermore, Stejlepladsen will be a highly sustainable neighbourhood certified after the DGNB standards.

URBAN POWER developed the urban plan for Stejlepladsen, teamed up with Christensen & Co (architects), Kragh & Berglund (landscape), MOE (construction and environment) and Urban Creators (traffic).

Situated south of Copenhagen, Stejlepladsen was constructed in the 70’s as a landfill next to the fishing community. With as much respect as possible for the existing way of life at the harbour front, the new plan suggests a low-rise and dense residential neighbourhood to create shielded nooks and crannies for communal activities to take hold in.

To reflect the characteristics of the area the typologies, materials and architectural style of the buildings will vary, incorporating the up- and recycling of building materials for future construction or adaptation.

Read about other projects with a green, sustainable profile: Hamar Hills, Holmene, Huntonstranda

 

  • Location Copenhagen, Denmark
  • Client By & Havn, PFA
  • Year 2019-2020
  • Status 1st prize, ongoing
  • Program Housing, co-housing, self-build housing, common facilities, day care center
  • Site area 43.600 m²
  • Floor area 72.000 m²
  • Collaborators Christensen & Co, Kragh & Berglund, MOE, Urban Creators
  • Team Rune Veile, Arne Cermak Nielsen, Sara Buhl Bjelke, Anna Meyer, Martin Näf, Ieva Valskyte, Jasper Au

Stejlepladsen COPENHAGEN DK

 
scroll for project view project