unifying element architectural design
unifying element architectural design
unifying element architectural design
unifying element architectural design
unifying element architectural design
unifying element architectural design
unifying element architectural design

Concert Hall

Encompassing both high culture and populistic appropriation in one, the proposal for the concert hall belongs to all of Vilnius. 

The building’s roof, reminiscent of the contours of the hill, drapes the two halls beneath and creates a public amphitheater with a view of the entire city. The central lobby allows a view of both landscape and all the venues, securing easy navigation.

URBAN POWER designed the entry in the competition for the Lithuanian National Concert Hall.

The hall on top of Tauras Hill is a sculptural entity of forms that reflect on the undulating landscape, with the two cone shaped concert venues resting boldly in the open field. 

The roof acts as a unifying element both structurally and socially, as the amphitheater and flat surface is open to the public as a year-round, open-to-interpretation space that can be enjoyed casually or in an event setting. 

Intuitive design of the landscape and building allows for easy access to the lobby area, from where all the concert halls functions can be reached.

Related architectural projects: Skogfinsk Museum, Kongsberg River Banks

  • Location Vilnius, Lithuania
  • Client Lithuanian Ministry of Culture
  • Year 2019
  • Status Competition entry
  • Program Concert hall
  • Site area 10.000 m²
  • Floor area 17.000 m²
  • Team Rune Veile, Sara Buhl Bjelke, Arne Cermak Nielsen, Martin Näf, Ieva Valskyte, Alexander Bredgaard

Concert Hall VILNIUS LT

 
scroll for project view project